Fareler, boyutlarına göre de fare (küçük olanlar) ve sıçan (büyük olanlar) olarak isim almaktadırlar. Dört ayakları bulunan farelerin, ön ayakları genellikle arka ayaklarından daha uzun olmaktadır. Fareler hakkında genel bilgiler ise şöyledir:
- Farelerin kuyrukları kendi boyları kadar olmakla beraber bazı cinslerinde boylarının iki katına yakın kuyruğu olanlar da vardır.
- Fareler, iyi birer tırmanıcı ve yüzücüdürler, aynı zamanda 50 cm civarında da sıçrayabilirler.
- Farelerin koku alma ve duyma özellikleri çok gelişmiştir.
- Fareler günlerinin 12 saate yakın bir zamanını uyuyarak geçirirler.
- Fareler yemek ayırt etmediklerinden, leşler de dahil her şeyi yiyebilirler.
- Fareler kemirgenler arasında en zeki hayvanların başında yer alır.
- Farelerin ömrü ise 1 ile 4 yıl arasında değişmektedir.
Fare Çeşitleri
Dünya üzerinde bulunan en yaygın olan fare çeşitleri şunlardır:
- Ev Faresi
- Lağım faresi
- Çatı faresi
- Tarla faresi
Fareler Nasıl Çoğalır?
Fareler her mevsim ve ortamda üreyebilen hayvanlardandır. Dişiler ortalama 2 ile üç aylık olduklarında gebe kalabilmektedir. Yılda yaklaşık 7 defa doğurabilen dişi fareler, her seferinde yaklaşık olarak 5 ile 12 arasında yavru doğurabilmektedir. Bir çift fareden beş yıl gibi kısa bir sürede 20 milyonun üzerinde fare kolonisi oluşabilmektedir. Farelerin gebelik süresi ise yaklaşık 22 gün civarı olmaktadır. Yeni doğan fare yavrularının tüyleri yoktur ve ortalama 3 gün boyunca kör ve sağırdırlar. Dişi fareler yaklaşık iki hafta boyunca yavrularını emzirirler. Fare yavruları iki haftadan sonra kemirmeye ve katı besinler yemeye başlarlar.
Farelerin Verdiği Zararlar:
- Kemirilmiş kablolar: Fareler en çok kabloları kemirmektedir. Bu nedenle de birçok elektrik arızası ortaya çıkmaktadır.
- Fareler insanların yiyecek ve gıdaları ile ev eşyalarına birçok zarar vermekle beraber, ölümcül sonuçlar doğuran hastalıkların da bulaşmasına neden olurlar. Fareler özellikle yaşadıkları ve dolaştıkları kanalizasyon gibi birçok virüs barındıran yerlerden taşıdığı hastalıklar nedeni ile çok tehlikelidir. Farelerin taşıdığı hastalıklar arasında; kuduz, tifo ve veba gibi birçok önemli mikrop bulunmaktadır. Bu mikropları vücutları ile taşıyarak, gıdalara bulaştırmakta veya direkt olarak ısırma yolu ile de insanlara bulaştırmaktadır. Özellikle geceleri uykuda meydana gelen fare ısırmaları, tükürük bezleri yüzünden genellikle acı hissetmeden gerçekleşmektedir.
Fare Nasıl Yok Edilir?
Eskiden farelerden kurtulmak için evlerde kedi beslemek veya fare kapanları kurmak gibi klasik yöntemler kullanılmaktaydı. Bu yöntemler sadece geçici çözümler oluşturmakta ve fare nüfusunu sürekli artmaktaydı. İlaç teknolojisinin gelişimi ile fare ilaçları da gelişmiştir ve özellikle insan sağlığına zarar vermeyen etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar fare ile mücadelede etkin olarak kullanılsa da, ilaçlamadan belirli bir süre sonra tekrar fare belirtileri başlarsa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Profesyonel ilaçlama firmaları, özel cihazlarla farelerin yerlerini tespit ederek onları imha etmekte ve bir daha buraların kullanılmasına engel olmaktadır.